Så fort jag beslutat mig för att göra en fotobok, vill jag naturligtvis komma igång, och med en bra mjukvara är det bara att börja fylla den ena sidan efter den andra med bilder och text. Men hur blir slutresultatet?
Bakom varje lyckat projekt ligger ett bra koncept. Här kommer några punkter ang titel och text, som är väl värda att läsa igenom innan du börjar designa din fotobok:
En fotobok – en berättelse.
En fotobok domineras i de flesta fall av bilder, bilder som berättar en historia. Nästan alltid kan man berätta olika historier med samma uppsättning bilder. Här ett exempel med foton från en resa:
Titel a : Min Indienresa – en enkel resebok
Visar vackra vyer och traditioner, men även nersmutsning och fattigdom och på så sätt återger resenärens intryck av landet.
Titel b: Resereportage Indien 2013
En mer genomarbetad resedokumentation, med beskrivande texter till de viktigaste sevärdheterna. I regel är dessa fotoböcker lika ärliga som en enkel resebok. Den rymmer alla vackra platser, men även landets problem och till detta infogas tex en beskrivande text till varje nytt kapitel. Bilderna förses med bildtexter.
Titel c: Indiens färgprakt
En fotobok där kvinnornas bländande saris, färgsprakande ovanliga kryddor, mattgröna risfält med skrattande bönder, glada barn, enorma tempel och ett glittrande hav tar plats.En bok som liknar en turistbroschyr, där smutsiga gator, tiggande människor och enerverande köpmän inte finns med.
Titel d: Indiska orginalrecept
Även i en kokbok utelämnas de oaptitliga bilderna. Här står recepten och bilder på kryddor, marknadsstånd och gatuköken i förgrunden.
Användning av texter
Börja med att fundera på om fotoboken ska ha, eller inte ha, texter överhuvudtaget. Bokens betraktare vänjer sig snabbt vid en boks struktur. En bok med vackra bilder utan texter är helt ok, men om bara vissa bilder försetts med bildtext och andra (för betraktaren) intressanta bilder inte har en förklarande text, ställer hon/han sig frågan varför det är så sparsamt med information.
Om du designar en fotobok för eget bruk, tänker du troligtvis inte på det direkt när du får boken. Risken är dock att när boken tas fram ur hyllan några år senare, så märks det tydligt.
Oftast blir bildtexterna och textpassagerna betydligt fåordigare i slutet av fotoboken, eftersom bokdesignern vill bli klar med boken nån gång. Så det är bra att göra klart för sig redan i början av ett projekt att ”författa” en fotobok kräver betydligt mer tid än att bara göra en enkel bok med bilder.
Källa: Mirja Hespe myboox.de