Hur du strukturerar en fotobok

Eftersom de flesta fotoböcker görs för eget privat bruk, är det inte viktigt att du följer en professionell uppbyggnad av en bok. Tvärt om! här finns ju verkligen möjligheten att strukturera boken precis som du själv vill. Men temat är ändå intressant. Ta dig en titt i på böckerna i en bokhylla för att se hur böcker rent generellt är strukturerade och hur de första sidorna brukar se ut. Vanligtvis finns en strukturell uppbyggnad på de första sidorna som sedan följs hela boken igenom. Kanske hittar du nåt exempel på hur en bok är uppbyggd som du kan låna idéer från?

 

1. Första uppslag:
I de flesta böcker är detta papper vitt eller åtminstone enfärgat. Hos de flesta fotoboksleverantörer är det vitt och du har ingen möjlighet att välja något annat.

Sidan 1:
Detta är alltid en enkel högersida. På denna sida anges ofta författare, titel, underrubriker, genre och förlag.

Sidan 2:
Baksidan till sidan 1 lämnas vanligtvis utan bild eller text (utan tryck). Ibland kan där finnas ett porträtt på författaren eller en speciell illustration.

Sidan 3:
Bokens Titel, ännu en gång författarens namn och förlag. Lite större skrivet än på sidan 1.

Sidan 4:Förord.

Sidan 5:
Innehållsförteckning.

SkärmklippDet är helt individuellt om det behövs en innehållsförteckning eller ej. Ju mer omfångsrik en bok är, desto större anledning att ha en innehållsförteckning. Men det är klart att en innehållsförteckning är förbundet med tid och extra energi, som måste läggas på boken. Glöm inte att lägga till sidnumrering om du bestämmer dig för att göra en innehållsförteckning!

 

Upp på sidan|
|Tipsa en kompis