Skapa fotobok i eget designprogram

Jobbar du redan med design och/eller är insatt i olika bildbearbetningsprogram? Har du ett annat operativt system än Windows?

Du kan då skicka oss den färdiga sidoutformningen och motsvarande bokomslag som en grafikfil. Vi behöver även en textfil med din fullständiga adress, mail och telefon, valt bokformat och antal fotoböcker du vill beställa.

Eftersom vi vet att du har lagt ner mycket tid och energi i ditt projekt så skickar vi en länk till en PDF fil till dig där du ser alla dina boksidor med skärmärken och kan dubbelkolla att allt ser bra ut. När du ger ditt o.k. framställer vi sedan din fotobok omgående.

 

 

 

 

 

 

 

 

Några ord om färgprofil:

Spara dina boksidor i färgrymd sRGB, för ett bra tryckresultat, gäller både för digitalt tryckta fotoböcker och fotoböcker på fotopapper.
För digitalt tryckta fotoböcker gäller dessutom följande: Beroende på ambitionsnivå, kunskap och verktyg kan du själv förbereda dina bildsidor för tryck med rätt CMYK profil. Kontakta oss för mer information.

Vi upplever ofta att bilder som innehåller starka blåtoner (t.ex. blå himmel förstärkt med polfilter) blir bättre om du levererar i sRGB och låter tryckeriet sköta omvandlingen till CMYK . Du kan mixa sRGB och CMYK i samma uppdrag.

Undvik Adobe RGB!

 

Så här gör du:

Boksidorna och omslaget måste sparas i jpg-format. Vi är medvetna om att en del inte vill leverera text i pixelgrafik men vi garanterar att även text blir bra i tryck och framkallning. Ett tips är att du väljer inställningen ”sharp” eller ”crisp” om designprogrammet tillåter detta.

Du kan ha mindre text men vi rekommenderar 12 points eller större, för att ha en bra läsbar text.

Spara alltid omslaget så att man på filnamnet kan se att det rör sig om just omslaget (omslag.jpg). Omslaget ska sparas som en dubbelsida.
För digitalt tryckta fotoböcker gäller: Spara de enskilda sidorna med tre siffror, så att vi kan känna igen sidornas nummerordning på filnamnet (001.jpg, 002.jpg, 003.jpg, osv ). Tänk också på att första sidan i din fotobok alltid är en högersida och den sista alltid en vänstersida. Spara alltid bokens insidor som enskilda sidor och inte som dubbelsidor.För fotoböcker på äkta fotopapper gäller: Våra nya fotoböcker på äkta fotopapper lämpar sig utmärkt för att lägga bilderna rakt över mittuppslaget (undvik dock att lägga ansikten direkt i mitten). Vi uppmuntrar våra kunder att utnyttja denna möjlighet, eftersom hela uppslaget framkallas på ett sammanhängande fotopapper och därför uppstår varken en bildförskjutning eller bildförlust i mittlinjen. Vi rekommenderar också att första vänstersidan (eller hela uppslaget) och sista högersidan (eller hela uppslaget) lämnas vita eller enfärgade (i valfri färg) utan design, för att få en riktigt snygg bok. Spara omslaget och insidorna som hela uppslag och namnge insidorna 01.jpg, 02.jpg, 03.jpg osv.

 

Se till att du följer de mallar/riktlinjer som gäller för respektive bok. Information hittar du genom att klicka längre upp på sidan på – Mått, format och upplösning – Digitalt tryckta fotoböcker, respektive Fotografiskt framkallade fotoböcker.

 

 

Hur får vi din bokfil?

Förutsatt att du har bra uppkoppling till internet är det enklast om du ”packar” alla boksidor och din textfil i en ZIP-fil och skickar den till oss via https://wetransfer.com/ eller liknande tjänst. Du kan också skicka en länk till oss och vi hämtar filen från din webbplats.

Priser och leverans

Fria designade fotoböcker har samma priser som böcker gjorda i pixGEN.
Priser och leverans för digitalt tryckta Fotoböcker
Priser och leverans för fotoböcker framkallade på fotopapper

 

Ibland är det enklare att visa vad man menar…

Många kunder utnyttjar möjligheten att kontakta oss via Skype, där det är superenkelt att dela skärm, visar upp olika böcker o.s.v. Mitt användarnamn är volkerstroehlein.

Tveka inte att ringa oss om något är oklart! På  070 58 35 430 kan du även prova ringa kvällstid, om vi sitter och jobbar så svarar vi gärna – annars kan du lämna ett meddelande så hör vi av oss till dig.